Att söka lägenhet

Boplats Växjö är den kommunala bostadskön för dig som letar bostad i Växjö kommun. Vi har två olika bostadsköer: en för lägenheter (som vi kallar bostadskön) och en för studentbostäder. Att vara med i bostadskön kostar 100 kronor per år från och med det år du fyller 20 år. Du kan registrera dig från det år du fyller 17 år. Studentbostadskön är helt kostnadsfri.

När du skapat ett konto och betalat din köavgift kan du söka bostad. Du samlar köpoäng från dag ett när du har registrerat dig.

Mina sidor

Mina sidor Länk till annan webbplats. kan du se dina köpoäng, redigera din profil och få förslag på lägenheter som stämmer överens med dina önskemål. Du kan också göra intresseanmälningar, se dina tidigare intresseanmälningar och svara ja eller nej på de erbjudanden du får.

Köpoäng

Dina köpoäng är personliga och du kan inte slå ihop dessa med någon annans poäng. Poängen kan inte heller överlåtas till någon annan.

Om du:

 • står i bostadskön och tecknar ett hyresavtal blir du automatiskt återaktiverad i bostadskön. Dina köpoäng räknas om beroende på hur många köpoäng sökande efter dig i kön har.
 • får en studentlägenhet nollställs dina köpoäng och du behöver återaktivera dig i studentbostadskön om du vill fortsätta att stå i kö.
 • får en lägenhet via Direkt behåller du din kötid och dina köpoäng.

Kostnad

Det kostar 100 kronor per år att stå i bostadskö från det år du fyller 20 år.

Studentbostadskön är avgiftsfri.

Så fungerar köavgiften.

Förslag på bostäder

Du väljer vilka lägenheter och bostadsområden du är intresserad av genom att logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats.. Du lägger in dina önskemål via "Mitt sökande" och sedan "Bevakningar". Välj den kö du vill ändra bevakning i. När en lägenhet, enligt dina önskemål, blir ledig får du förslag via e-post. Har du inte angett en e-post måste du logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. för att ta del av dina erbjudanden.

Om du inte har en e-postadress kan du skapa en eller be en anhörig registrera sin. På så sätt håller du dig alltid uppdaterad när nya lägenheter kommer ut. Om du behöver hjälp att komma igång är du välkommen att besöka Växjö kommuns kontaktcenter på Norra Järnvägsgatan 7 i Växjö.

Sökfiltrering

För att visa lediga lägenheter med bland annat ökad tillgänglighet eller markplan, klicka på "Sökfiltrering" och sedan "Önskemål".

Lägenhetsansökan

Om du har gjort en intresseanmälan och får erbjudande om en lägenhet kommer sista datum presenteras där du ska svara ja eller nej. Lägenhetserbjudandet ligger ute i fem dagar, förutom för de lägenheter som publiceras under annonstyp Direkt.

Medsökande

Medsökande är en person som tänker bo i bostaden tillsammans med den sökande. Maka/make/sambo, blivande sambo samt syskon kan godkännas som medsökande. Om en av er gör en intresseanmälan som leder till avtal kommer båda sökande stå på hyresavtalet.

Du som sökande kan lägga till en medsökande genom att via Mina sidor Länk till annan webbplats. gå in på "Mitt sökande", sedan "Medsökande" och klicka på "Ny medsökande". Den medsökande behöver även vara registrerad som sökande.

Hyresavtal

För att skriva under ett hyresavtal måste du:

 • ha fyllt 18 år.
 • vid behov visa godtagbar borgen.
 • skött tidigare hyresbetalningar utan anmärkning.
 • som student ha ett antagningsbesked till Linnéuniversitet och ha aktiva studier.
 • kunna betala hyran med din inkomst. Som inkomst räknas anställning, pension, a-kassa, kapitalinkomst, studiemedel, sjukbidrag eller beviljat bidrag/bistånd.

Vid frågor om hyresavtal, kontakta Vidingehem på telefon 0470-59 90 00 eller e-post info@vidingehem.se

Håll dina kontaktuppgifter uppdaterade

Logga gärna in på Mina sidor Länk till annan webbplats. en gång var sjätte månad för att kontrollera att dina uppgifter stämmer så att du kan ta del av viktig information. För att ändra kontaktuppgifter loggar du in på Mina sidor Länk till annan webbplats., klicka på "Konto" och sedan "Kontaktvägar".

Användarvillkor

Förtur

Förtur i bostadskön finns inte. Bostadsbolaget förmedlar en viss del lägenheter till Växjö kommun som kan ges till invånare med särskilda tillgänglighets- eller socioekonomiska behov.

Tips för att hitta bostad

 • Besök boplats.vaxjo.se ofta då vi regelbundet publicerar nya bostäder
 • Tänk nytt – Växjö utvecklas och nya stadsdelar växer fram samtidigt som de äldre förändras.
 • Annonsera i tidningar, sociala medier och på annonssidor på internet.
 • Leta bland privata hyresvärdar

Kontakter

Senast uppdaterad: 26 juni 2024