Vanliga frågor och svar

Köfrågor

Vad kostar det att stå i den kommunala bostadskön?

Boplats Växjö är en kommunal bostadsförmedling och det kostar för närvarande 100 kronor per år att stå i kö. Avgiften ska betalas från det året du fyller 20 år. Vid utebliven betalning kommer du att förlora din plats i kön och dina köpoäng nollställs. Dessa går inte att återfå mot betalning.

Studentbostadskön är avgiftsfri. Vid anmälan till studentbostadskön blir du även automatiskt registrerad i familjebostadskön, helt avgiftsfritt under ett år. Om du inte vill stå kvar i familjebostadskön kan du bortse från fakturan när den skickas ut. Du kommer då automatiskt plockas bort från familjebostadskön. Du kommer däremot att stå kvar i studentbostadskön.

Var hittar jag mina köpoäng?

Logga in på Mina sidor på Boplats Växjö. Under Mina profiler ser du de olika köerna (Bostad, Studentbostad och Bilplats) och hur många poäng du har i varje kö. Poängen är placerade under rubriken Köpoäng.

Får jag räkna ihop mina köpoäng med någon annan och kan jag överlåta mina poäng?

Dina köpoäng är personliga och du kan inte slå ihop dessa med någon annans poäng. Poängen kan inte heller överlåtas till någon annan.

Jag är antagen till universitetet men är spärrad i kön, vad ska jag göra?

Är du antagen till Polishögskolan, yrkeshögskola eller internationell student kan du själv ladda upp ditt antagningsbesked. Gå in under Mina sidor. Klicka på Lägg till filer under rubriken Intyg.

Är du antagen till andra studier med ett svenskt personnummer, registreras ditt antagningsbesked automatiskt hos oss. Om du är antagen men fortfarande spärrad, ladda upp ditt intyg på Mina Sidor. Klicka på Lägg till filer under rubriken Intyg.

Kan jag få förtur till en lägenhet?

Förtur i bostadskön finns inte. Bostadsbolagen förmedlar en viss kvot av lägenheter till Växjö kommun som kan ges till personer med funktionshinder som behöver särskilt tillgängliga lägenheter eller de som behöver en lägenhet på grund av socioekonomiska skäl. Ta kontakt med Växjö kommun om du går under en av dessa kategorier.

Måste jag aktivera mig i kön igen efter att jag har fått en lägenhet?

Om du står i familjebostadskön och tecknar ett hyresavtal blir du automatiskt återaktiverad i familjebostadskön. Dina köpoäng räknas om beroende på hur många köpoäng sökande efter dig i kön har. Du som får en lägenhet via marknadsplats direkt blir inte av med några köpoäng.

Om du står i studentbostadskön och tecknar ett hyresavtal nollställs dina köpoäng och du måste själv aktivera dig i studentbostadskön för att fortsätta samla köpoäng.

Får du en lägenhet via Student Torget nollställs dina köpoäng och du behöver återaktivera dig i studentbostadskön om du vill fortsätta att stå i kö. Får du däremot en lägenhet via Student Direkt behåller du din kötid och dina köpoäng.

Fakturafrågor

Jag har betalat min köavgift men betalningen har inte registrerats.

Det kan ta upp till en vecka innan vi registrerat din betalning. Har pengarna dragits från ditt konto och det fortfarande står att du inte har betalat är du välkommen att kontakta oss på Boplats Växjö.

Jag har kontaktsätt e-post och har inte fått min faktura, har den skickats till mig?

Våra mejl sorteras ibland som skräppost eller blockeras från att nå din inkorg. Kontrollera din skräppost för att se om din faktura har skickats dit. Du kan även logga in på din profil för att se status på din faktura. Logga in och gå till Mina sidor. Under rubriken Mina profiler ser du om fakturan är betald eller ej. Om fakturan är obetald ser du vilket OCR-nummer och bankgironummer du kan använda för att göra en inbetalning.

Hur kan jag byta mitt kontaktsätt?

Logga in med dina användaruppgifter eller medmobilt bank-Id. Gå till Mina Sidor och ändra till e-post om du har brev somkontaktsätt. Vill du ändra från e-post till brev är du välkommen till vårreception på Västra Esplanaden 18 med giltig legitimation så hjälper vi dig attuppdatera dina uppgifter.

Var hittar jag fakturan och när kommer nästa faktura?

Logga in på Mina Sidor. Under rubriken Mina profiler ser du nuvarande avtalsperiod. 30 dagar innan avtalsperioden går ut skickas en ny faktura till dig. Först då kan du se och ladda ner fakturan.

Vad anger jag för OCR-nummer på fakturan?

Logga in på Mina sidor. Under rubriken Mina profiler kan du se din aktuella faktura. På fakturan finns information om bankgiro-och OCR-nummer.

Önskemål

Hur ändrar jag mina önskemål?

Logga in på Boplats Växjö. Klicka på Ändra under Mina profiler. Då öppnas en ny sida där du kan redigera dina önskemål. Kom ihåg att spara inställningarna när du är färdig.

Varför får jag inga förslag enligt mina önskemål?

Det kan bero på olika saker. Du kan ha angett en för snäv profil som gör att det inte finns några matchande lägenheter enligt dina önskemål. Du kan ha missat att bocka i ”Ja, jag vill ha förslag enligt mina önskemål”. För att kontrollera om du har den markeringen loggar du in på Mina sidor och klickar på knappen Ändra under Mina profiler.

Intresseanmälan

Hur många intresseanmälningar får jag göra?

Du kan göra max 5 intresseanmälningar. För Nybyggnation gäller max 5 intresseanmälningar. I studentbostadskön kan du göra tre intresseanmälningar. När anmälningsdagen har passerat och ansökan avslutats kan du göra ny intresseanmälan. Dessa begränsningar finns för att uthyrningsprocessen inte ska bli längre än nödvändigt.

Har jag större chans att få en lägenhet om jag är först med min intresseanmälan?

Det är endast på Marknadsplats Direkt och Student Direkt som tidpunkten för anmälan räknas. På Marknadsplats direkt får de fem första som anmäler sig erbjudande att gå på visning. Den första som gör intresseanmälan och tackar Ja får lägenheten.

På Student Direkt får de tre första som anmäler sig erbjudande att gå på visning. Den första som gör intresseanmälan och tackar Ja får lägenheten.

På Torget räknas alltid dina köpoäng. I familjebostadskön blir de sex personer med flest köpoäng erbjudna att gå på visning. I studentbostadskön blir de tre personer med flest köpoäng erbjudna att gå på visning.

Vilken köplats har jag på lägenheten jag gjort intresseanmälan på?

För att se din exakta köplats är du välkommen att kontakta Vidingehem. På Boplats Växjö kan du endast se hur många köpoäng den som är på sjätte plats har.

Vissa lägenheter har två olika inflyttningsdatum, vilket gäller?

Tillträde är sista datum du får tillträde till lägenheten. Inflyttning möjlig är tidigaste datum du får tillträde till lägenheten. Detta beror på att en hyresgäst ibland vill flytta tidigare från sin uppsagda lägenhet. Det ger dig möjlighet att välja från vilket datum du vill ha lägenheten.

Erbjudanden

Hur många erbjudanden kan jag tacka JA till åt samtidigt?

Du kan tacka JA till tre erbjudanden åt gången i både familjebostadskön och studentbostadskön.

Lägenhetsbyte

Varför är bytestorget borttaget?

Bytestorget var en webbsida för lägenhetsbyte på www.boplats.vaxjo.se. Då det var få som nyttjade denna tjänst och svårt att tillhandahålla denna tjänst med hög service valde vi att stänga ner bytestorget vid årsskiftet 2018/2019.

Går det att byta lägenhet?

Ja, Vidinghem erbjuder fortfarande möjlighet till direktbyten.

Hur gör jag för att byta lägenhet?

För att byta lägenhet behöver du hitta någon att byta med. När du har hittat det ska du ansöka om direktbyte hos din hyresvärd. Båda bytesparter ska uppfylla kraven för direktbyte och kunna styrka dessa. Mer information om direktbyte hittar du hos din hyresvärd och du kan hitta mer information på Vidingehems webbplats. Avsikten för bytet ska vara att bo permanent i den nya bostaden.

Bilplats

Hur söker jag en bilplats?

För att hyra bilplats klickar du på knappen Aktivera under Mina profiler på fliken Mina sidor. Knappen blir synlig först när du har ett gällande hyresavtal. Den kund som har flest köpoäng erbjuds aktuell bilplats. Kötiden för bilplatskön gäller endast för det bostadsområde du bor i. Flyttar du till ett annat bostadsområde nollas dina köpoäng och du måste aktivera dig på nytt i bilplatskön.

Vad är Bilplats direkt?

Marknadsplatsen Bilplats direkt visar bilplatser som alla kan hyra även du som inte är hyresgäst. För att hyra en bilplats via Bilplats direkt kontaktar du det aktuella bostadsbolaget.