Så här fungerar studentbostadskön

Du kan göra en kundanmälan till Boplats Växjö från det år du fyller 17 år. För att skapa ett konto går du till startsidan och klickar på Skapa konto. Din kötid räknas så fort du har gjort din kundanmälan och gäller hos något av de kommunala bostadsbolagen, Växjöbostäder AB och Vidingehem AB. Du får en köpoäng för varje dag du står i kö. Studentbostadskön är avgiftsfri. Vid anmälan till studentbostadskön blir du automatiskt registrerad i familjebostadskön ett år avgiftsfritt. Detta ger vi som extra förmån för våra studenter som vill bo kvar i Växjö efter avslutade studier. Om du inte vill stå i familjebostadskön kan du bortse från fakturan när den skickas ut och blir då automatiskt bortplockad.

För att vara behörig till en studentbostad måste du ha ett aktivt antagningsbesked till Linnéuniversitetet eller Yrkeshögskola och bedriva aktiva studier på studieorten Växjö. Detta innebär att du inte kan studera på distans eller via internet. Du måste läsa minst 15 högskolepoäng per termin. Du kan bo max 6 år i en studentbostad.

Vi förespråkar att du loggar in en gång var sjätte månad för att kontrollera att dina uppgifter stämmer och kunna ta del av viktig information. Efter din registrering får du ett verifieringsmejl skickat till din e-post. Det är viktigt att du följer instruktionerna i detta mejl för att vi ska kunna skicka information till dig.

Läs mer om våra användarvillkor här.

Önskemål

Du väljer vilka lägenheter och bostadsområden du är intresserad av genom att ange dina önskemål i Mina profiler under fliken Mina sidor. När en lägenhet, enligt dina önskemål, blir  ledig får du förslag via e-post. Har du inte angett en e-post måste du logga in på Mina sidor för att ta del av dina erbjudanden.

Mina sidor

Här kan du redigera din profil och se förslag på lägenheter som stämmer överens med dina önskemål. Du kan också göra intresseanmälningar, se tidigare intresseanmälningar och svara ja eller nej på de erbjudanden du får.

Intresseanmälan

Du kan göra intresseanmälningar i studentbostadskön från det år du fyller 17 år förutsatt att du har fått ett antagningsbesked från Linnéuniversitetet i Växjö. Du kan göra tre intresseanmälningar åt gången. Om du vill anmäla dig på ytterligare en lägenhet måste du ta bort en intresseanmälan.

För att göra en intresseanmälan loggar du in på Mina sidor och väljer aktuell lägenhet. Tryck på ”Gör intresseanmälan” och fyll i dina uppgifter. Du kan göra tre intresseanmälningar åt gången. Blir du erbjuden flera lägenheter samtidigt kan du välja 1:a, 2:a eller 3:e val för att prioritera vilken lägenhet du vill ha mest. Detta är ett individuellt val och påverkar inte din köplats på respektive lägenhet. I studentbostadskön är det de tre sökanden med högst poäng som blir erbjudna att gå på visning. När du skriver på hyreskontraktet nollställs dina poäng.

Erbjudande

När svarstiden gått ut kontaktar bostadsbolaget den som har flest köpoäng på Student Torget eller den som var först med sin anmälan på Student Direkt. Får du en lägenhet via Student Torget nollställs dina köpoäng. Får du däremot en lägenhet via Student Direkt behåller du din kötid. Ett meddelande kommer att skickas till dig som inte fått den lägenhet som du har tackat ja till. Du är naturligtvis välkommen att söka igen.

Student Torget

Här presenteras lägenheter för alla och de fördelas efter köpoäng. För att se lediga lägenheter klickar du på Sök lägenhet och väljer därefter Studentbostad i rutan Hyresobjekt samt Student Torget i rutan Marknadsplats. Är du intresserad kan du göra en intresseanmälan på objektet. Normalt brukar lägenheterna ligga ute i åtta dagar. I denna kö får de tre sökande med flest poäng ett erbjudande om att gå på visning.

Du kan göra ytterligare intresseanmälningar när tidigare ansökningar avslutats.  För att göra en intresseanmälan loggar du in på Mina sidor och väljer aktuell lägenhet. Tryck på ”Gör intresseanmälan” och fyll i dina uppgifter.  Blir du erbjuden en lägenhet och tecknar ett hyresavtal måste du själv återaktivera dig i studentbostadskön för att fortsätta samla köpoäng.

Student Direkt

Här presenteras lägenheter som är lediga för snabb inflyttning. För att se lediga lägenheter klickar du på Sök lägenhet och väljer därefter Studentbostad i rutan Hyresobjekt samt Student Direkt i rutan Marknadsplats. I denna kö får de tre som först anmäler sitt intresse gå på visning och objektet stängs då för fler intresseanmälningar.

Det krävs inte några köpoäng och du blir inte av med dina poäng om du tackar ja. Om fler än en tackar ja kommer den som först gjorde sin intresseanmälan att erbjudas bostaden.

Nybyggnation

Nyproducerade lägenheter presenteras på Nybyggnation Torget och Nybyggnation Direkt. För att se lediga lägenheter klickar du på Sök lägenhet och välj därefter Studentbostad i rutan för Hyresobjekt samt Nybyggn.Torget eller Nybyggn. Direkt i rutan Marknadsplats.  Du kan göra fem intresseanmälningar. Du står inte längre kvar i bostadskön om du får lägenhet via Nybyggnation Torget däremot behåller du din kötid om du får en lägenhet via Nybyggnation Direkt.

Bilplats

För att hyra bilplats klicka på knappen Aktivera under Mina profiler på fliken Mina sidor. Knappen blir synlig först när du har ett gällande hyresavtal. Den kund som har flest köpoäng erbjuds aktuell bilplats. Kötiden för bilplatskön gäller endast för det bostadsområde du bor i. Flyttar du till ett annat bostadsområde nollas dina köpoäng och du måste aktivera dig på nytt i bilplatskön.

Förtur

Förtur i bostadskön finns inte. Bostadsbolagen förmedlar en viss kvot av lägenheter till Växjö kommun som kan ges till invånare med särskilda tillgänglighets- eller socioekonomiska behov.

Välkommen med din fråga!

Har du frågor om den kommunala bostadskön finns kontaktcenter till hands via telefon, e-post eller besök. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida.
Söker du bostad och har frågor om en specifik lägenhet vänder du dig direkt till det bostadsbolag som hyr ut lägenheten, Växjöbostäder eller Vidingehem.