Så här fungerar Boplats Växjö - Studentboende

Anmälan till Boplats Växjö

Du kan göra en kundanmälan till Boplats Växjö från det år du fyller 17 år.

Gå till startsidan och klicka sedan på länken Skapa konto som du hittar uppe till höger vid själva inloggningsrutan. Din kötid börjar räknas så fort Du gjort Din kundanmälan och gäller hos båda bostadsbolagen; Växjöbostäder AB och Vidingehem AB. Observera att det finns två bostadsköer på Boplats Växjö: studentboende och vanliga bostäder. Vid anmälan i studentkön blir Du automatiskt anmäld till kön för vanliga bostäder inom de två bostadsbolagen: Växjöbostäder AB samt Vidingehem AB. Detta är en extra förmån för våra studenter som vill bo kvar i Växjö efter avslutade studier.

Inom några dagar får Du dina inloggningsuppgifter till Boplats Växjö, som består av ett användar-ID och en personlig kod, via e-post. Med hjälp av Din inloggning kan Du logga in och söka bostad på egen hand.

Behörig till studentbostad är den som är antagen och registrerad samt aktivt bedriver studier vid studieorten (Växjö) på Linneuniversitetet. Studier på distans eller över internet är att anse som studier utanför studieorten. För att anses aktivt bedriva studier ska studenten ta minst 15 högskolepoäng per termin. Boendetiden är maximerat till 6 år.


Studentbostadskön är avgiftsfri. Som student får du ett (1) år gratis i familjebostadskön, därefter avgör du själv om du vill stå kvar i familjebostadskön genom att betala avgiften.

Läs Boplats Växjös fullständiga användarvillkor här

KÖPOÄNG

Du får en (1) poäng för varje dag Du står i kö.

LEDIGA BOSTÄDER

Genom att besöka Boplats Växjö en gång i veckan ser du de lägenheter som finns tillgängliga hos respektive bostadsbolag. Här kan du söka på marknadsplatserna Torget och Direkt - dygnet runt.

ÖNSKEMÅL

Du har möjlighet att skapa en egen önskemålsprofil under Mina sidor och Mina Profiler där du anger dina önskemål. När en bostad, som stämmer med din profil, blir ledig får du tips via e-post. Har du ingen e-post räcker det om du loggar in en gång i veckan för att se om det har kommit något nytt. Du är även välkommen att kontakta våra Bobutiker.

MINA SIDOR

Under Mina sidor kan du se om det kommit några förslag som stämmer överens med din profil. Du kan även: 
- göra intresseanmälan på en bostad som passar dig. 
- se dina intresseanmälningar och eventuellt välja att ta bort dem 
- svara JA eller NEJ på de erbjudanden du får.

INTRESSEANMÄLAN

Till skillnad från familjeboendet kan Du göra intresseanmälningar på studentboendet redan när du fyllt 17 år under förutsättning att du har fått Ditt antagningsbesked från Växjö Universitet. Du kan göra tre intresseanmälningar åt gången. Om Du vill anmäla Dig på ytterligare en lägenhet, måste Du ta bort en intresseanmälan.

ERBJUDANDE

När svarstiden gått ut kontaktar bostadsbolaget den som har flest poäng på Marknadsplats Torget eller var först med intresseanmälan på Marknadsplats Direkt, läs mer om respektive Marknadplats längre ner. Denna kund kommer att få information om boendet samt skriva avtal. När Du har fått en lägenhet via Marknadsplats Torget står Du inte längre kvar i bostadskön. Får Du däremot en lägenhet via Marknadsplats Direkt behåller Du din kötid. Ett meddelande kommer att skickas till Dig som inte fått den lägenhet som Du har tackat JA till. Du är naturligtvis välkommen att söka igen.

Du kan få flera erbjudanden samtidigt därför finns det tre olika svarsalternativ, JA 1:a, JA 2:a samt JA 3:de. Detta för att du ska kunna rangordna dina erbjudanden och sätta JA 1:a på den du helst vill ha, JA 2:a på den du vill ha i andra hand osv. Du har lika stor chans att få en lägenhet oberoende på vad du svarar men vi erbjuder dig endast den du tackat JA på i 1:a hand om du är först på denna.

VIKTIGT ATT LÄMNA BESKED

Boplats Växjö är ett smidigt och effektivt sätt att söka bostad – dygnet runt. 
Det är dessvärre många som anmäler intresse för bostäder som de egentligen inte är intresserade av att hyra. Det innebär att bostadsbolagens uthyrningsprocess tar längre tid än nödvändigt vilket försämrar servicen men framförallt möjligheten för dig och andra sökande att snabbt hitta en bostad. 

Därför kommer alla sökande som tackat nej till sammanlagt fem erbjudande under en 6 månaders period att automatiskt bli spärrad i 6 månader. Samma förfarande gäller vid uteblivet svar vid 3 tillfällen.  

FÖR ATT SKRIVA HYRESAVTAL

- ska Du ha fyllt 18 år 
- får Du inte ha någon hyresskuld 
- krävs godtagbar borgen om Du har betalningsanmärkningar eller om det av andra skäl anses ekonomiskt motiverat
- måste Du ha skött Dina hyresinbetalningar och bostad utan anmärkning 
- krävs antagningsbesked till Universitetet och att Du bedriver aktiva studier gäller endast studentbostad) 
- ska Du kunna betala din hyra med din inkomst. Som inkomst räknas anställning, pension, a-kassa, inkomst av kapital, studiemedel, sjukbidrag eller av myndighet beviljat ekonomiskt stöd.

Vi tar kreditupplysning på samtliga nya kunder. Det är hyresvärden som gör den slutgiltiga bedömningen om hyresavtal kan tecknas.

MARKNADSPLATS TORGET

Lediga bostäder presenteras i åtta dagar på Torget och fördelas efter köpoäng. Är Du intresserad av en lägenhet måste Du själv göra en intresseanmälan under denna period. De sex sökande med högst köpoäng får ett erbjudande via e-post eller brev. När Du har fått ett erbjudande har Du sju dagar på Dig att se bostaden och lämna besked.

MARKNADSPLATS DIREKT

Här finner Du bostäder som är lediga för snabb inflyttning. Du behöver inga köpoäng. Endast fem kan anmäla sitt intresse och då är lägenheten fullbokad. Dessa fem får ett erbjudande direkt och därefter har man fem dagar på sig att titta på lägenheten och lämna besked om man vill ha den. Om fler än en tackar JA, kommer den som först gjorde sin intresseanmälan att erbjudas bostaden.

NYBYGGNATION

Nyproducerade lägenheter presenteras på Nybyggnation Torget och Nybyggnation Direkt. Här kan Du göra fem intresseanmälningar per bolag samtidigt. Annars är principen densamma: Du står inte längre kvar i bostadskön när Du får lägenhet via Nybyggnation Torget, däremot behåller Du Din kötid när Du får lägenhet via Nybyggnation Direkt.

PERSONLIG SERVICE

Vill du ställa dig i bostadskön eller har frågor som rör din köprofil finns kontaktcenter till hands via telefon, e-post eller besök. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida.
Söker du studentbostad och har specifika frågor om en lägenhet vänder du dig direkt till Växjöbostäder.

SÄRSKILDA BEHOV

Vid förmedling av bostäderna kan särskild hänsyn komma att tas till sociala och medicinska behov.