Frågor och svar - Familjeboende

De vanligaste frågorna om Boplats Växjö.

1. Hur många intresseanmälningar får jag göra?
På Torget och Direkt kan du samtidigt göra max 2 intresseanmälningar per bostadsbolag. För Nybyggnation gäller max 5 intresseanmälningar per bostadsbolag.

När anmälningsdagen har passerat för de första lägenheterna kan du göra nya intresseanmälningar. Dessa begränsningar måste finnas för att uthyrningsprocessen inte skall bli längre än nödvändigt.


2. Har jag större chans om jag är först med min intresseanmälan?
 
Det är endast på Direkt som det är viktigt att vara först.

På Direkt gäller principen "först till kvarn". De fem första får ett erbjudande direkt och därefter är lägenheten fullbokad. Här finns oftast lägenheter med snabb inflyttning. På Torget gäller alltid köpoängen och där ligger lägenheterna ute i 8 dagar. Därefter får de 6 personer med flest köpoäng ett erbjudande att titta på lägenheten.


3. Hur ändrar jag min önskemålsprofil? 

Logga in, i övre högra hörnet på startsidan 
- Här hittar du "Mina profiler", klicka på "Ändra
- Glöm inte att klicka på "Spara mina inställningar" när du är klar.

Lägger du in en önskemålsprofil får du ett förslag via e-post när en ledig lägenhet överensstämmer med profilen. Är du intresserad av lägenheten måste du göra en intresseanmälan.


4. Varför får jag inga förslag enligt min önskemålsprofil? 

Det kan bero på en rad olika skäl, till exempel. 
- Profilen kan vara snäv, ex. 5 rum max 5000 kr, finns inte 
- Glömt bocka i: "Ja, jag vill ha förslag enligt mina önskemål" 

Har du ingen e-postadress, så ser du förslagen endast under Mina ärenden - Förslag. Då måste du gå in och titta minst en gång per vecka för att inte missa någon lägenhet på Torget. På Direkt blir lägenheterna ofta fullbokade samma dag. 


5. Måste jag ringa till er och svara på de erbjudanden jag fått? 

Nej, du behöver inte ringa. Det räcker att du anger ditt svar på Boplats. 


6. Varför kan jag inte tacka JA till alla erbjudanden jag fått? 

För att uthyrningsprocessen ska bli kortast möjlig måste vi begränsa så att du endast kan tacka JA till en lägenhet åt gången. Du kan tacka JA till ytterligare en lägenhet först när den aktuella lägenheten är färdigbehandlad.


7. Vilken köplats har jag på sökt lägenhet? 

Genom att följa köpoängen får du en indikation på hur stor chans du har att få lägenheten. På Torget visar vi hur många köpoäng den har som för stunden ligger på 6:e plats. 


8. Jag har missat att svara på ett erbjudande och därmed blivit spärrad? 

Det är viktigt att lämna besked. Boplats Växjö är ett smidigt och effektivt sätt att söka bostad – dygnet runt. Det är dessvärre många som anmäler intresse för bostäder som de egentligen inte är intresserade av att hyra. Det innebär att bostadsbolagens uthyrningsprocess tar längre tid än nödvändigt vilket försämrar servicen men framförallt möjligheten för dig och andra sökande att snabbt hitta en bostad.

Därför kommer alla sökande som tackat nej till sammanlagt fem erbjudande under en 6 månaders period att automatiskt bli spärrad i 6 månader. 
Samma förfarande gäller vid uteblivet svar vid 3 tillfällen. Denna spärrperiod gäller inom varje enskild bostadsbolag: Växjöbostäder samt Vidingehem.

9. Vissa lägenheter har två olika inflyttningsdatum, vilket gäller? 
Ibland vill hyresgästen flytta tidigare från sin uppsagda lägenhet, det ger dig möjlighet att välja från vilket datum du vill ha lägenheten, det får dock inte bli senare än Ledigt datum.


10. Var hittar jag mina köpoäng?

Logga in, i övre högra hörnet på startsidan 
- Här hittar du Mina profiler och den information du söker 


11. Får jag räkna ihop mina köpoäng med maka/make/sambo? 

De poäng du har genom att stå i kö är personliga och därför kan du inte slå ihop dessa med någon annans poäng. Poängen kan inte heller överlåtas till någon annan. 


12. Måste jag aktivera mig i kön igen efter att jag har fått en lägenhet? 

Nej, den som tecknar ett hyresavtal blir automatiskt återaktiverad i bostadskön.
Dina köpoäng nollställs och ny kötid påbörjas. Detta gäller även om du som medsökande vill stå skriven på hyresavtalet. 

Undantag: Har du fått en lägenhet via marknadsplats Direkt nollställs inte köpoängen.

Du som söker bilplats måste aktivera dig separat för detta när du tecknat avtal. Observera att din kötid gäller endast för det området du bor i. Flyttar du till ett annat område måste du aktivera dig på nytt i bilplatskön.


13. Jag har betalt min köavgift men ser inte att jag fått tillbaka mina poäng?
Det kan ta upp till en vecka efter du betalt tills du kan se dina köpoäng.


14. Vilka kan lägga ut annons på Bytestorget?
Du som hyr lägenhet hos Växjöbostäder eller Vidingehem kan annonsera ut din lägenhet för byte. Först måste du få dina inloggningsuppgifter hemskickade. Det är samma inloggning som till bostadskön. Klicka på Bytestorget och följ instruktionerna i inloggningsrutan. Är ni två på hyresavtalet kan endast den som står först annonsera på Bytestorget. För att annonsera din lägenhet på Bytestorget så hänvisas du till inloggningen på Vidingehem respektive Växjöbostäders hemsida. 


15. Vem får hyra en bilplats?
I första hand är det bostadsbolagens hyresgäster som får hyra bilplatser inom det område där man bor. I mån av tillgång kan även andra hyresgäster inom bolaget eller externa intressenter hyra en bilplats. Du behöver själv aktivera dig i bilplatskön efter du ha flyttat in om du vill köa för bilplats. 


16. Hur söker jag en bilplats?
För att söka en bilplats ska man vara hyresgäst med gällande hyresavtal, aktiverad i bilplatskön och inloggad på Boplats Växjö. Du anmäler ditt intresse på en ledig bilplats på samma sätt som när du söker en lägenhet. Sökande med längst kötid erbjuds bilplatsen. Observera att din kötid gäller endast för det område du bor i. Flyttar du till ett annat bostadsområde nollas dina köpoäng och du måste aktivera dig på nytt i bilplatskön.


17. Vad är Bilplats direkt?
Marknadsplatsen Bilplats direkt visar bilplatser som alla kan hyra, även om man inte är hyresgäst. För att hyra en bilplats via Bilplats direkt kontaktar du det aktuella bostadsbolaget.


18. Vad innebär det att gå i borgen?
Det blir allt vanligare med borgen i bostadssammanhang. Främst kan det gälla personer med svag betalningsförmåga. Fastighetsägaren kräver att en säkerhet ställs i form av ett borgensåtagande. Det är ett löfte från en eller flera personer om att betala hyran om inte lägenhetsinnehavaren själv kan betala.

Som borgensman skall du ha tillgångar som med god marginal täcker såväl dina egna utgifter som de ekonomiska skyldigheterna (hyra, kostnad för onormalt slitage m m) du går i borgen för. Borgensmannen måste till fullo vara införstådd med vad han eller hon åtar sig.

Fastighetsägaren gör en kreditprövning av borgensmannen. Där prövas borgensmannens betalningsförmåga på sikt.

Borgensmannen får säga upp ett borgensåtagande för ett hyresavtal med nio månaders varsel. En uppsägning kan dock inte träda i kraft tidigare än två år efter hyrestidens början.


19. Vad kostar Boplats Växjö
Boplats Växjö är en kommunal bostadsförmedling och det kostar f n 100 kr/år att stå i kö. Avgiften ska betalas från det året du fyller 20 år. Betalar du inte avgiften avförs du från kön och dina köpoäng nollas. Studentbostadskön är avgiftsfri.


20. Jag har kontaktsätt e-post och har inte fått min faktura, har den skickats till mig?
En del e-postprogram sorterar våra mail som skräppost eller blockerar dem från att nå din Inkorg.Vänligen kontrollera din Skräppost för att se om din faktura har skickats dit.


21. Måste jag vara aktiv i kön?
Du måste logga in på Boplats Växjö minst var sjätte månad, annars blir du avförd från kön. Undantaget personer över 70 år, där behöver endast köavgiften betalas årligen.


22. Vem kan anmäla sig på Boplats Växjö?
Alla som har ett svenskt personnummer kan anmäla sig till Boplats Växjö. Anmälan kan göras från det året du fyller 17 år.


23. Vilka regler gäller för Boplats Växjö?
Fullständiga användarvillkor för Boplats Växjö hittar du här.